- Φλάβιος Ιώσηπος
- Ιουδαίος ιστορικός. (37 μ.Χ. – ;). Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, κατά την επικρατέστερη άποψη, και καταγόταν από ιερατική οικογένεια. Είχε πλούσια μόρφωση και ήταν βαθύς γνώστης του ιουδαϊκού νόμου. Mελέτησε επίσης τις ιουδαϊκές αιρέσεις των Φαρισαίων, των Σαδδουκαίων και των Eσσαίων. Ειδικά την τρίτη, τη μελέτησε συστηματικά, μαθητεύοντας επί τρία χρόνια στην έρημο κοντά στον φιλόσοφο ερημίτη Βάννο. Σε ηλικία 25 ετών πήγε στη Ρώμη, όπου, χάρη στις γνωριμίες του, συγκέντρωσε σημαντικές πολιτικές πληροφορίες για την αυτοκρατορία, τις οποίες, αργότερα, χρησιμοποίησε στα συγγράμματά του. Όταν γύρισε στην Ιουδαία, προσπάθησε να πείσει τους ομοεθνείς του να συνεργαστούν με τους Ρωμαίους κατακτητές της πατρίδας του αλλά χωρίς επιτυχία. Όταν ξέσπασε η μεγάλη επανάσταση του 66 μ.Χ., πήρε μέρος και ο Φ.I., παρά τη θέλησή του, γιατί φοβήθηκε τα αντίποινα των συμπατριωτών του, οι οποίοι μάλιστα τον είχαν διορίσει στρατηγό στη Γαλιλαία. Μετά την ήττα του στρατού του, ο Φ.I. αιχμαλωτίστηκε και οδηγήθηκε στον Βεσπασιανό, με πρόθεση να τον θανατώσουν. Επειδή όμως του προείπε ότι θα γινόταν αυτοκράτορας, ο Βεσπασιανός, που ήταν φιλόδοξος, του χάρισε τη ζωή αλλά δεν τον απελευθέρωσε παρά μόνο όταν πραγματοποιήθηκε η προφητεία του. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, έμεινε κοντά στον Βεσπασιανό και τότε πήρε ως δεύτερο όνομα το οικογενειακό όνομα του Βεσπασιανού, Φλάβιος. Ακολούθησε έπειτα τον Βεσπασιανό στην Αλεξάνδρεια και με την έναρξη της πολιορκίας της Ιερουσαλήμ από τον Τίτο έσπευσε στο ρωμαϊκό στρατόπεδο, για να μεσολαβήσει υπέρ των ομοεθνών του. Τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στη Ρώμη, όπου τιμήθηκε ως Ρωμαίος πολίτης και του παραχωρήθηκαν γαίες στην Ιουδαία.
Ο Φ.I. ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών έργων. Το πρώτο και κυριότερο έργο του τιτλοφορείται Περί του Ιουδαϊκού Πολέμου και αποτελείται από εφτά βιβλία. Το έργο αυτό το έγραψε στην αραμαϊκή γλώσσα και ύστερα το μετέφρασε στην ελληνική με τη συνεργασία Ελλήνων λογίων. Άλλα σημαντικά έργα του είναι η Ιουδαϊκή Αρχαιολογία και οι Δυο λόγοι περί αρχαιότητος Ιωδαίων κατ’ Απίωνος. Έγραψε επίσης και ενδιαφέρουσα Αυτοβιογραφία.
Ο Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός, μέλος της οικογένειας των Φλαβίων, που έγινε αυτοκράτορας της Ρώμης (Μουσείο του Καπιτωλίου, Ρώμη).
Dictionary of Greek. 2013.